Altinn

altinn

- Skjemaoversikt, dokumentmaler og E-guide for serveringsbransjen.

Du finner også lenker til skjemaer, lovtekster og mer detaljert informasjon hos andre.

Skjemaoversikt: https://www.altinn.no/skjemaoversikt/?category=provider&position=45416

Last ned dokumentmaler: https://www.altinn.no/starte-og-drive/dokumentmaler/last-ned-dokumentmaler/

Disse sidene er et samarbeid mellom en rekke offentlige virksomheter og myndigheter. All informasjon er gjennomgått og godkjent av den etaten som har ansvar for reglene på området.

 

Skal du starte i serveringsbransjen?   E-guide for serveringsbransjen

https://www.altinn.no/starte-og-drive/starte/guider/

Denne e-guiden viser deg gjennom en rekke relevante spørsmål og setter sammen et verdifult sammendrag for dine aktuelle planer. Da får du en oversikt over hvilke regler du må forholde deg til når du skal starte og drive en restaurant, kafé/kro, gatekjøkken/fastfood, kantine, catering, nattklubb/pub/bar, matvogn/foodtruck eller markedsbod.

Innovasjon Norge

Innovasjon Norge

Nyttige verktøy og gründertelefon

Innovasjon Norge (IN) bidrar til nyskaping i næringslivet, utvikling i distriktene og utvikling av konkurransedyktige norske bedrifter. Gjennom IN får norske bedrifter tilgang til bedriftsutvikling samt økonomiske midler. IN tilbyr tjenester innen kompetanseutvikling, rådgivning, markedsførings- og nettverkstjenester, samt verktøy til internasjonal satsing: https://www.innovasjonnorge.no/no/verktoy/eksport-og-internasjonal-satsing/ . Les mer om hvilke bransjer som er valgt ut fra en overordnet vurdering av samfunnets framtidige behov. Bransjene prioriteres forskjellig i de ulike delene av landet.

Brønnøysundregistrene

BRREG

- Finn et annet registrert selskap eller kjøretøy

https://www.brreg.no/bedrift/

Registrer ditt selskap her eller finn et annet registrert selskap.

Bedriftsveiledning er en nasjonal, gratis telefontjeneste (800 33 840) som gir informasjon om offentlig regelverk om oppstart og drift av næringsvirksomhet i Norge. Tjenesten drives av Brønnøysundregistrene. Den primære målgruppen er gründere/etablerere og bedrifter, og Narviktelefonene fungerer som et supplement til nettjenesten Altinn/Starte og drive bedrift.

For å bestille attester, utskrifter og kopier må du vite organisasjonsnummer, fødselsnummer eller registreringsnummer

Bedrifts- og domenenavn

Norid

Les mer om regelverket rundt domeneregistrering: https://www.norid.no/no/om-domenenavn/regelverk-for-no/

På disse sidene kan du sjekke hvilke domenenavn er tilgjengelige i hele verden. Tips: Du kan registrere deg for «domeneovervåkning» hvis du ønsker å få informasjon om det domenenavnet du ønsker deg blir tilgjengelig. Orienter deg om webhoteller, hvordan du kan flytte domenet og hvordan du oppsetter bedrifts e-post konto.

https://domene.shop/

Domenenavn, foretaksnavn og varemerke i ett søk. Sjekk om ditt ønsket bedriftsnavn er ledig, ulovlig eller opptatt.

https://www.navnesok.no/

https://www.fastname.no/

Norge.no

norge.no

Din eiviser til offentlige tjenester på nett

Norge.no Dersom du er ny i Norge og trenger generell informasjon og orientering, så er norge.no en nyttig inngangsport til statlige og kommunale tjenester. Du finner tjenester fra kommunen din via søkefeltet ‘Kommunenavn’.


NAV

NAV

- Hvordan kan jeg finansiere mine planer?

Har du tenkt å søke om «Dagpenger under etablering av egen bedrift»?

Er du arbeidssøker som mottar dagpenger eller arbeidsavklaringspenger og ønsker å starte egen bedrift, kan du søke NAV om å beholde dagpengene eller arbeidsavklaringspengene i inntil 12 måneder under etableringen av bedriften. Som vedlegg til søknaden skal det legges ved en næringsfaglig vurdering av dine planer.

For mer informasjon og søknadsskjema se https://www.nav.no/no/Person/Arbeid/Dagpenger+ved+arbeidsloshet+og+permittering/dagpenger-og-etablering-av-egen-virksomhet--347271  

Husk å snakke med NAV om dine planer med å starte egen bedrift. Å avklare situasjonen med NAV på forhånd av søknaden, forbedrer prosessen og minsker risikoen for at du starter planleggingen uten å kunne få godkjent søknaden av NAV.

Helse, miljø og sikkerhet

Arbeidstilsynet

HMS - Helse, miljø og sikkerhet

 

Disse sidene kan gjøre det lettere for deg og din virksomhet til å finne frem i regelverket som du bør vite før du starter din bedrift. Her kan du finne ut hvilke krav som gjelder for din bransje og innenfor enkelte områder.

Økonomiordbok

Visma

Du kan finne ei gratis økonomiordbok som forklarer alle de økonomiske begrep som en grunder må kunne. Les mer om: https://www.visma.no/eaccounting/regnskapsordbok/

Patentstyret

 - Patentering og opphavsrett

patentstyret

 

 

 

Patentstyret holder gratis kurs «Introduksjonskurs i patentbeskyttelse» i Oslo som kan også strømmes direkte.

Har du funnet opp noe nytt? Kunne du tenke deg å være alene om å tilby det i markedet? Kan ditt produkt patentbeskyttes? Dette er et grunnleggende kurs om sikring av bedriftens verdier og hva du må vite for å patentere.

For hvem?

Kurset krever ingen spesielle forkunnskaper. Nyttig for deg som er opptatt av nyskaping og produktutvikling – enten du befinner deg i privat bedrift, forskningsmiljø eller i virkemiddelapparatet rundt nyskaping.

Les mer om kurset HER

Påmelding HER

Konkurransetilsynet

Konkurransetilsynet

- Markedsføringsloven

Lær deg mer om markedsføringsloven: https://ndla.no/subjects/subject:7/topic:1:184564/topic:1:116620/resource:1:108435

Konkurransetilsynet jobber for å sikre fungerende markeder til det beste for forbrukeren og samfunnet. Orienter deg mer om temaer som fore eksempel: ulovlig samarbeid, misbruk av dominans, fusjoner og oppkjøp, vedtak og uttalelser, forskning og rapporter. Her kan du sende tips om ulovlige samarbeid eller misbruk av dominerende stilling.

Kompetanse Norge

Kompetanse Norge

- Norskprøver

Kompetanse Norge er et direktorat under Kunnskapsdepartementet. Vi jobber for at alle skal få muligheten til å sikre seg nødvendig kompetanse og lære hele livet.

https://www.kompetansenorge.no/

Bedriftsinfo

Proff

- Søk etter vare/produkt, tjeneste, bransje, firmanavn, organisasjonnummer, telefonnummer eller sted.

https://www.proff.no/

Søk etter person, firma, bransje, telefon eller sted. Gjør din bedrift synlig, sammenlign priser, se eiendomspriser og regnskapstall. https://www.1881.no/

Søk på person, firma, adresse og telefon. https://www.gulesider.no/

Digital Norway

Digital Norway

- Digitaliseringsguiden

https://digitalnorway.com/digitaliseringsguiden/modul/introduksjon/

Digitaliseringsguiden skal gjøre det enklere for deg og din bedrift å lykkes. Her finner du et bredt spekter av praktiske metoder, relevante verktøy og inspirerende caser. I tråd med rådene vi selv gir i denne guiden, er tilgang i en tidlig fase viktig – nettopp for å få innspill til videre utvikling.